Orta Vadeli Programda Togg ve TURKOVAC detayı
Orta Vadeli Programdan (OVP) 2024-2026 yıllarına ilişkin yapılan derlemeye göre, Türkiye Yüzyıla girerken fiyat istikrarı ve finansal istikrarı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi hedeflemekte, makroekonomik istikrarı dikkate almaktadır. serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliğin artırılması ve yapısal istikrarın sağlanmasıdır. Reformlarla desteklenen, uluslararası normlara uygun, şeffaf, dengeli, öngörülebilir bir yaklaşım izlenecektir.
Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı destekleyen büyümenin sağlanması amacıyla para, maliye ve gelir politikaları uyum içinde yürütülecek ve bu alanlardaki reform adımları kademeli olarak hayata geçirilecektir.
Böylece Türkiye’de iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sürdürülebilir büyümeye daha elverişli bir yapının kurulması yoluyla potansiyel büyüme artırılacaktır.
Deprem sonrası yeniden imar çalışmaları hızla devam ederken, afetlere dayanıklı, bölgesel kalkınma dinamiklerini liman sanayiyle birleştiren entegre bir kalkınma yaklaşımı izlenecek.
Program döneminde üretken alanlara yatırıma dayalı ve desteklenen bir büyüme stratejisi ile yıllık ortalama yüzde 4,5 büyüme sağlanması ve Türkiye’nin kişi başına milli gelirinin orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna kadar yükseltilmesi hedefleniyor. verimlilik artışları ile.
Bu kapsamda hedef ve politikalar belirlendi. Bu doğrultuda verilere dayalı sanayi politikaları oluşturulacak ve daha sağlıklı yatırım kararları alınarak kaynaklar etkin kullanılacaktır.
TEKNOLOJİ ODAKLI YATIRIMLAR DESTEKLENECEK
Sanayide yapısal dönüşüme yönelik sektörel önceliklendirme yaklaşımıyla teknoloji odaklı yatırımlar desteklenecektir.
Afet riskleri dikkate alınarak yeni sanayi bölgeleri ve lojistik sınırları oluşturulacak, mevcut demiryolu altyapısı daha aktif kullanılacak, sanayi bölgeleri ve limanlarla (Ro-Ro dahil) ilişkiler güçlendirilecektir.
Kalkınma Planı ve Ulusal Teknoloji Girişimi hedefleri doğrultusunda yerli üretimin ve teknolojik yeteneklerin geliştirilmesi sağlanacak, stratejik ürün ve teknolojilere yönelik ürün bazlı yatırım yol haritaları hazırlanacaktır.
Patentli teknolojilerin sanayiye aktarımı desteklenecektir. Ar-Ge teşvikleri, stratejik teknoloji alanlarında ülkede tasarruf oluşmasına katkı sağlayacak şekilde yönlendirilecektir.
Yeşil teknolojilerin yanı sıra yapay zeka, otonom sistemler, bulut bilişim ve büyük veri analitiği gibi dijital teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılacak.
Stratejik alanlarda Togg ve TURKOVAC modelleri gibi özel kurumlar, üniversiteler ve kamudan tüm paydaşların güç birliği yapacağı ulusal girişimler oluşturulacak, tasarım, üretim ve ticarileştirme faaliyetleri teşvik edilecektir.
İlaç ve tıbbi cihaz bölümünde üretim, Ar-Ge ve ihracat altyapısı desteklenecek, arz güvenliği güçlendirilecek.
Maliyet zincirinde yer alan yarı iletkenler, elektrikli araçlar, bataryalar ve kritik teknoloji ürünlerine yatırımlar teşvik edilecek, elektronik, havacılık, savunma ve biyomedikal gibi stratejik departmanlarda ihtiyaç duyulan kritik ekipman ve bileşenlere yönelik çalışmalar desteklenecek.
Yerli ve milli savunma sanayisinden elde edilen kazanımların sivil alanlara teknoloji transferini sağlayacak sistemler kurularak sağlanan katma değer daha da artırılacaktır.
YENİ SERA DÖKÜMÜ DESTEKLENECEK
Tarım arazilerinin korunmasına, hatalı ve aktif kullanımının önlenmesine yönelik zorlayıcı ve teşvik edici düzenlemeler yapılarak tarıma elverişli ve sulanabilir alanlar artırılacaktır.
Ürün ve tarım parseli bazında taban ve maksimum üretim alanları belirlenerek çiftçi başvuruları, üretim izinleri ve dikim denetimlerine ilişkin çerçeve oluşturulacak.
Gıda fiyatlarında istikrarın ve gıda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla, stratejik tarım işlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve arazinin verim kabiliyeti ile yağış ve sulama olanakları dikkate alınarak üretim planlaması yapılacaktır.
Taze meyve ve sebze arzının sürekliliğinin sağlanması amacıyla jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu uygun alanlarda Sera Organize Tarım Bölgeleri (OTB) kurulmasına yönelik yatırımlar hızlandırılacak, yeni sera komiteleri ile sera yenileme yatırımları desteklenecektir.
Lojistik maliyetlerin düşürülerek tüketicilerin tarım ürünlerine uygun fiyatlarla ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla değerli tüketim merkezleri olan kentlerin çeperlerinde kentsel tarım desteklenecek ve gençler tarım sektöründe istihdam edilecektir.
İnşaat şubesi, afetlerin etkilerinin azaltılması ve sosyal konut ihtiyacının karşılanması amacıyla ülke genelinde düşük ve orta gelirli kişilere yönelik konut, işyeri ve arsa projelerinin hayata geçirilmesine yönlendirilecek ve fiyat istikrarı dikkate alınarak şube; Büyümeye seçici ve amaç odaklı bir katkı yapın.