Haber

Fiyatlar üretici ile pazar arasında uçuyor!

ANKARA (İGFA) –Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında üretici ve piyasa ortasında yaşanan fiyat değişimlerini, bu değişimlerin nedenlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. özellikle mazot ve gıda fiyatlarında fiyat artıyor.

EN FİYAT FARKI ELMADA

Temmuz ayında üretici ile piyasa ortası arasındaki fiyat farkının yüzde 390,7 olduğunu belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Elmadaki fiyat artışını yüzde 268,6 ile kuru üzüm, yüzde 219,7 ile havuç, yüzde 198,5 ile maydanoz, yüzde 192,1 ile marul ve yüzde 185,4 ile kuru incir izledi. Pazarda elma 4,9 kat, kuru üzüm 3,7 kat, havuç 3,2 kat, maydanoz 3 kat, marul ve kuru incir 2,9 kat fazla satıldı. Üreticide 5 lira olan elma 24 lira 53 kuruş, kuru üzüm 25 lira 92 lira, 15 lira 10 lira, havuç 10 lira 31 lira 97 kuruş, maydanoz 2 lira 66 lira 7 lira 95 kuruş, marul 7 lira 17 kuruş 20 lira 93 55 lira olan kuru incir 156 lira 97 kuruştan tüketiciye satıldı.”

PİYASA FİYATIYLA SATILAN ESERLERİN YARINDAN FAZLASI ARTTI”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak fiyat topladıkları çarşı eserlerinin yarısından fazlasında fiyat artışı yaşandığına işaret eden Bayraktar, “Temmuz ayında çarşıdaki 37 eserden 19’unda fiyat artışı görüldü. Keskin biberdeki fiyat artışını yüzde 28,1 ile maydanoz, yüzde 23,9 ile marul, yüzde 21,3 ile karpuz, yüzde 18,6 ile taze fasulye ve yüzde 16,7 ile yumurta izledi. yüzde 12,4 ile havuç, yüzde 12,1 ile pirinç, yüzde 11,4 ile kuru incir ve yüzde 11,1 ile kuru kayısı” dedi.

Temmuz ayında üreticinin 29 ürününden 15’inde fiyat artışı görüldüğünü, 5’inde fiyat düşüşü görüldüğünü, 9 ürününde ise fiyat değişikliği olmadığını belirten Bayraktar, “Temmuz ayında fiyatı en çok düşen ürün. Yüzde 39,5 ile yeşil soğan, yüzde 24,8 ile domates, yüzde 10 ile marul, yüzde 9,1 ile havuç ve yüzde 4,2 ile patates, yüzde 120,4 ile karpuzda en yüksek fiyat artışı görüldü. yüzde 57 ile patlıcan, yüzde 46,4 ile kabak ve yüzde 44,5 ile yeşil biber.

Fiyat değişikliklerinin nedenlerini açıklayan Bayraktar, ani iklim değişiklikleri, aşırı sıcaklıklar, şiddetli yağışlar ve üretimdeki düşüşün ürün fiyatları üzerinde etkili olduğunu kaydetti.

Havaların ısınmasıyla birlikte hasadın erken başlamasının birçok sebzenin üretimini artırdığına dikkati çeken Bayraktar, “Ürün arzındaki artış fiyatların düşmesine neden oldu. Yeşil soğan, domates, marul, havuç ve patates fiyatları düştü. Bazı bölgelerde yüksek sıcaklıklardan dolayı işyerlerinde hasar meydana gelirken, hasadın devam ettiği bölgelerde ise yağış nedeniyle iz arzında yaşanan gecikmeler üreticide karpuz fiyatlarını yukarı çekti. Yetiştirilmesindeki zorluklardan dolayı taze fasulye ekim alanlarında üretim azalmaktadır.Arzın azalmasıyla fiyatlar yükselmektedir.Palıcan fiyatlarının artmasında iç talebin yanı sıra dış talebin de artması etkili olmuştur. Kalitesi düşen işin arzının azalması, üretici fiyatlarının yükselmesini de beraberinde getirdi” dedi.

Zeytinyağı fiyatları bu ortamda artmaya devam ederken, zeytin ve zeytinyağı üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması ve üretimlerine devam etmeleri için verilen devlet katkılarının artırılmasının büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort